ΣΟΦΙΑ ΧΗΡΑ Γ. ΧΗΝΑ, γράφει η Βάσω Τσαούλη


Η κ. Σοφία ήταν η σπιτονοικοκυρά μας στο σπίτι των παιδικών μου χρόνων, στην οδό Παπαδιαμάντη 60 στον άνω Κορυδαλλό..
Δύο δωμάτια- με κουρτίνα στη μέση, κουζίνα, και καμπινέ έξω στην μεγάλη αυλή, διπλά ακριβώς από μια κόκκινη βοκαμβίλια.


Η κ. Σοφία λοιπόν, μας επισκεπτόταν για την είσπραξη του ενοικίου-250 δραχμές το μήνα-μόνο μερικές μόνο φορές το χρόνο, διότι η μαμά μου συνήθιζε να προπληρώνει κάποιους μήνες, γιατί είχε καλό κουμάντο –όπως καυχιόταν.
Έτσι η κ. Σοφία φορώντας κόκκινο κραγιόν και TOSCA 4711, υπέγραφε χειρόγραφες αποδείξεις εισπράξεως του ενοικίου, σε ότι σελίδα παλιού τετραδίου είχα πρόχειρη την δεδομένη στιγμή.
Και την θυμάμαι, με γράμματα καλλιγραφικά, να σημειώνει:
EΛΑΒΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ…..
ΑΠΟ Κ.ΕΛΕΝΗ…
ΕΝΟΙΚΙΟ ΜΗΝΩΝ…
ΔΡΑΧΜΑΣ….
Και από κάτω με ακόμα πιο προσεγμένη καλλιγραφία, να υπογράφει, ως:
ΣΟΦΙΑ ΧΗΡΑ Γ.ΧΗΝΑ!!!!
Και εγώ, μικρό κοριτσάκι του δημοτικού με μεγάλη περιέργεια ρωτούσα την μητέρα μου:
-Γιατί καλέ μαμά το γράφει πως πέθανε ο άντρας της;
-Και πως θα την λέγανε αν ζούσε ο άντρας της;
Απάντηση δεν έπαιρνα και κατέβαζα τάχα σεμνά το κεφάλι, μα φανταζόμουν τον εαυτό μου, να γινόμουν πλούσια και να φοράω την ίδια κολόνια και το ίδιο χρώμα κραγιόν και να έμενα και χήρα για να υπογράφω και εγώ με τα ίδια όμορφα καλλιτεχνικά γράμματα!!!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΗΡΑ ……..
Η κ.Σοφία λοιπόν, εκτός από χήρα, ήταν και γνωστή σκυλού.
Ναι, σκυλού!!
Έτσι υποτιμητικά αποκαλούσαν στις φτωχογειτονιές του Κορυδαλλού όποιον τολμούσε να έχει σκυλιά και γάτες, ακόμα και να δείξει τον στοιχειώδη σεβασμό σε αυτά τα πλάσματα. Απλά, Σκυλού ή Γατού.!!!
Αν και εγώ γνώριζα και την Αγγελικούλα την γατού, κάθε φορά που ερχόταν η κ.Σοφία χοροπήδαγα από χαρά διότι μέσα στο κόκκινο φιατακι της είχε –εκτός από το γέρικο κανισακι της, με τους ροζ φιόγκους στα μαλλάκια, όλο και κάποιο αδεσποτακι που φρόντιζε.
Και κάθε φορά χάζευα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, το κάθε πλάσμα που με κοιτούσε με απορία από τα πίσω καθίσματα του κόκκινου fiat.
Εξάλλου εκείνη με έστελνε:,
-άντε βρε Βασούλα μου ρίξε μια ματιά και έχω ένα σκυλάκι που το βρήκα πεταμένο.
-Άντε βρε κούκλα μου και έχω δυο μωράκια που έσωσα από έναν υπόνομο.
-Κοίτα κοριτσάκι μου και έχω μια τυφλή γιαγιούλα στο αμάξι.
Και εγώ έτρεχα με λαχτάρα και χωρίς τον φόβο της γκρίνια της μάνας μου, που σε αντίθετη περίπτωση, θα με έψελνε κάνα εικοσαήμερο. Εδώ έχουμε δουλειές και εσύ χαζεύεις τα κοπρόσκυλα??-‘Όμως πώς να αρνηθούμε σε ξένους ανθρώπους και ειδικά στην σπιτονοικοκυρά…
Και μας έλεγε την κάθε ιστορία τους … και μας διηγούταν τον αγώνα της, σε κάποιο χώρο-κολαστήριο στο Πέραμα που με άλλες σκυλούδες, πηδούσε τις μάντρες να σώζει πεινασμένα και άρρωστα ζώα. Ζώα με τύφο, ζώα που από την πείνα κατασπάραζε το ένα το άλλο. Και έκλαιγε σαν μωρό παιδί και έκλαιγα και εγώ μαζί της , ενώ αν ήταν και καμιά γειτόνισσα σπίτι, κρυφογελούσε ειρωνικά ….ε ρε την μουρλή, εδώ παιδιά πεινάνε…
Και την φανταζόμουνα σαν την< βιονική γυναίκα> της ΥΕΝΕΔ, πιο ηλικιωμένη βέβαια, να τρέχει και να σώζει ζώα με το κόκκινο φιατάκι, με την TOSCA 4711 και το κόκκινο κραγιόν….και να είμαι λέει και εγώ βοηθός της, μια πιο μικρή σκυλού και να είμαστε χαρούμενες και εμείς και τα σκυλάκια που θα σώζαμε…..
Τα χρόνια πέρασαν και εμείς μετακομίσαμε στο δικό μας σπίτι.
Οι μνήμες ξεθωριάσανε και την κ.Σοφία δεν την ξαναείδα ποτέ…
Πριν κάποια χρόνια συνάντησα τυχαία τον γιό της. Μου πε πως έφυγε πλήρης ημερών και με πολύ έργο για τα αδέσποτα.
Ακόμα βοηθούσε γηροκομεία και ορφανοτροφεία, χωρίς φυσικά να το γνωρίζει κανείς όσο εκείνη ζούσε….
Μετά από λίγες μέρες από τον θάνατο της, την ακολούθησε και το γέρικο σκυλάκι της, ένα τρίποδο κοριτσάκι που είχε σώσει από ένα καταυλισμό Ρομά…

Στην μνήμη λοιπόν της κ.ΣΟΦΙΑΣ ΧΗΡΑΣ Γ.ΧΗΝΑ, που σε εποχές τελείως διαφορετικές και πιο δύσκολες πάλεψε με μεγαλείο ψυχής να βάλει ένα λιθαράκι στην φιλοζωία , αλλά και στις Σοφίες-χήρες και μη-της εποχής μας, είναι αφιερωμένο τούτο δω το κείμενο.
Μπορεί να μην έμεινα χήρα, να μην φόρεσα ποτέ Tosca και να προτιμώ το μπορντώ κραγιόν, όμως έγινα και εγώ μια κλασική Σκυλού και Γατού.
Η ΣΟΦΙΑ ΧΗΡΑ Γ.ΧΗΝΑ είχε καταφέρει να μου μπολιάσει την παιδική μου ψυχή, με αγάπη και ευαισθησία για κάθε απροστάτευτο και αδύναμο πλάσμα.
Την ευχαριστώ πολύ για αυτό…..

ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΟΧΙ ΧΗΡΑ) Γ.ΤΣΑΟΥΛΗ
Κορυδαλλος 21/11/17

Στα Social Media