Αντώνης Νικολάκης - Το Αστικό Περιβάλλον με Άλλη Ματιά

Ρωτώντας 10 άτομα περί αισθητικής της Πρωτεύουσας, οι περισσότερες απαντήσεις που θα λάβεις θα είναι αρνητικές. Σχεδόν όλοι μας δυσανασχετούμε στο καθημερινό γκρίζο της πόλης που ζούμε και συχνά επιθυμούμε περισσότερο πράσινο, χρώμα και καθαριότητα. Στοιχεία που ζηλεύουμε από άλλες χώρες όπου οι πολίτες έχουν υψηλή κουλτούρα διαβίωσης σε αστικό περιβάλλον και φυσικά άλλη αντίληψη για την δική τους επιμέρους ευθύνη. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αντιλαμβάνεσαι πως ένα επιπλέον ζήτημα είναι η οπτική με την οποία προσεγγίζουμε την πόλη μας.

 


Πρόκειται για μία ισχύουσα προκατάληψη. Όχι με την απόλυτη έννοια του όρου αλλά με τη σημασία της ελλειμματικής ματιάς. Χωρίς προσωπική αμφιβολία, γύρω μας σε κάθε συνοικία της Αθήνας και του Πειραιά υπάρχουν σημεία και στιγμές που αξίζουν. Αξίζουν τα συναισθήματα που προκαλούν και το μήνυμα που μεταφέρουν ως εικόνες. Αρκεί να περπατάς στους δρόμους με φωτογραφική οπτική. Να προσπαθείς να αναδείξεις την ιδιαίτερη ομορφιά του αστικού τοπίου μέσα από τη δική σου φυσιογνωμία. Δεν μπορείς βέβαια να προσπεράσεις εύκολα την προβληματική δόμηση, την τυποποιημένη αρχιτεκτονική των τελευταίων δεκαετιών και την έλλειψη φροντίδας σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά μπορείς να κατανοήσεις την αισθητική ιδιαιτερότητα που αποτυπώνει η πόλη στην οποία κάθε ημέρα περπατάς.  Ακόμη, σημαντική είναι η διάθεση και η επιδίωξη να βρεθείς σε εκείνες τις «πλευρές» της πόλης όπου υπάρχει το κάτι ιδιαίτερο για εσένα συγκεκριμένα. Είναι η ίδια διάθεση που μας κυριεύει ως τουρίστες όταν επισκεπτόμαστε μια νέα πόλη σε κάποια ταξίδι. Η ρουτίνα των εβδομάδων που περνάνε είναι όντως ένα ακόμη εμπόδιο στην ανάγκη να δούμε το συνηθισμένο περιβάλλον μας διαφορετικά. Με αντίληψη και ματιά που ξεπερνάνε τόσο την κακώς νοούμενη καθημερινότητα όσο και το αστικό γκρίζο που «κληρονομήσαμε»...


Με περισσότερη προσπάθεια και διάθεση, μπορούμε να βλέπουμε υπέροχες στιγμές, υπέροχες φωτογραφίες ακόμη και στη πόλη που δυσανασχετούμε.
Φωτογραφία 1  / Απογευματινός Περίπατος (Κορυδαλλός)
Φωτογραφία 2 / Αγκαλιά στο Ηλιοβασίλεμα (Λυκαβηττός)
Φωτογραφία 3 / Παράλληλα με της Νύχτας τα Φώτα (Κορυδαλλός)
Φωτογραφία 4 / Αεροπεταλιές στη Πλατεία της Γειτονιάς (Αγ. Βαρβάρα)
Φωτογραφία 5 / Στις Παρυφές της Ακρόπολης (Αναφιώτικα)
Φωτογραφία 6  / Περιμένοντας την Επιστροφή του Αφεντικού (Δραπετσώνα)
Φωτογραφία 7  / Αραγμένα Σκαριά και Συναισθήματα (Δραπετσώνα)
Φωτογραφία 8  / Περιστεριών Συνάντηση Πριν τον Εσπερινό (Αιγάλεω)
Φωτογραφία 9 / Με την Ελπίδα Καλής Ψαριάς (Φάληρο)
Φωτογραφία 10  / Ραντεβού στο Πάρκο (Αγ. Ανάργυροι)

Στα Social Media