ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣΕίναι πράγματι πάρα πολλές οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως και αφορούν το τραγούδι ως έκφραση ζωής. Αυτό που προκαλεί εντύπωση για την οριζόντια έκταση της αξίας του τραγουδιού είναι ότι δεν έχουν γίνει μόνο από μουσικούς, αλλά και από επιστήμονες διαφόρων κλάδων όπως ανθρωπολόγων, ιστορικών, ιατρών, μαθηματικών, αστροφυσικών και άλλων.
Λέγεται ότι η πρώτη έναρθρη επικοινωνία του ανθρώπου αποτελείτο από μουσικούς ήχους για να φθάνουμε στο σήμερα όπου η προσπάθεια επικοινωνίας με τυχόν εξωγήινους πολιτισμούς γίνεται μέσω μουσικών αρμονικών φθόγγων.Αλλά ας κοιτάξουμε λίγο και την Ελληνική Μυθολογία η οποία μπορεί να κρύβει και πολλές αλήθειες. Ας θυμηθούμε τον μυθικό Ορφέα, τον οποίο ο μεγάλος μας λυρικός ποιητής Πίνδαρος (522-442 π.Χ) αποκαλεί ως  "τον πατέρας των τραγουδιών". Όταν η αγαπημένη του σύζυγος Ευρυδίκη πέθανε, αυτός μέσα στην απελπισία και τον πόνο του, οπλισμένος με την λύρα του, κατέβηκε στον Άδη τον οποίο συγκίνησε τόσο πολύ με τα θρηνητικά τραγούδια του ώστε μπόρεσε να ξαναφέρει πίσω στον κόσμο την αγαπημένη του σύζυγο. Το τραγούδι είναι αναπόσπαστη έκφραση στη ζωή του ανθρώπου και αυτό φανερώνεται και σε μία από τις αρχέγονες εκδηλώσεις του ανθρώπου που είναι το νανούρισμα. Νεογέννητο βρέφος και χωρίς κανείς να καθοδηγήσει την μάνα, αυτή τραγουδάει για να κοιμίσει ή για να ηρεμίσει από κάποιο πόνο το μωρό της. Δεν σκέφτεται αν έχει καλή φωνή ή αν ξέρει μουσική. Απλώς τραγουδάει όσο ποιο απαλά μπορεί όπως την δίδαξε η φύση της. Και το μωρό της ανταποκρίνεται. Δεν ξέρει να μιλήσει ακόμη όμως εκφράζεται με το κλάμα. Κλάμα για το φαί, κλάμα για τον πόνο, κλάμα για να δηλώσει την παρουσία του, κλάμα διαμαρτυρίας κλάμα το οποίο, παίρνει χίλιες δυο όπως λέει ο λαός μας, διαφορετικές εκφράσεις και τόνους. Η πρώτη επαφή με την μουσική.
Και η ζωή συνεχίζεται με χαρούμενες αλλά και θλιβερές στιγμές. Όλες εκφράζονται με τραγούδι χαρούμενο ή πένθιμο. Παγκοσμίως ιατρικές έρευνες, δεν έχουν δείξει αλλά έχουν αποδείξει, την ευεργετική επίδραση του τραγουδιού στην υγεία του ανθρώπου  σε κάθε στιγμή και σε κάθε ηλικία του. Το τραγούδι επιδρά θετικά σε όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος.
Δυστυχώς όμως, από την μία πλευρά τα οπτικοακουστικά μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας έχουν αποξενώσει γονείς και παιδιά από την ενεργητικότητα για το τραγούδι. Από την άλλη πλευρά η ηχορύπανση, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις που είναι τόσο έντονη, μας έχει καταστρέψει όχι μόνον μέρος του ακουστικού μας συστήματος αλλά μας προκαλεί έντονα δυσάρεστα αισθήματα, άγχος, υπερένταση, εκνευρισμό, διαπληκτισμούς.
Αυτό το μεγάλο κενό της σύγχρονης κοινωνικής ζούγκλας έρχεται να καλύψει, και το καλύπτει με μεγάλη επιτυχία, η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Δήμου μας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και επιπέδου μόρφωσης, άνθρωποι με ελάχιστη ή καθόλου μουσική παιδεία έχουν δημιουργήσει, με την καθοδήγηση της μαέστρου τους, ένα πολύ ευχάριστο και ζεστό περιβάλλον όπου τραγουδούν δημιουργώντας συγχρόνως και μια κοιτίδα πολιτισμού της κοινωνίας μας.
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα απόγευμα 7~9 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου ¨ Μελίνα Μερκούρη¨ και μπορεί όποιος επιθυμεί να τις παρακολουθήσει και αν θέλει να γίνει μέλος της.     

Γιάννης Ωραιόπουλος

Στα Social Media