ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΟΤΑΝ…


Το ομώνυμο group στο fb έχει κάνει θραύση και αριθμεί 12.235 μέλη την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Κορυδαλλιώτες που αγαπούν την πόλη μας και που, ακόμη κι αν δεν μένουν πια εδώ, την αισθάνονται ως σπίτι τους.
Τα κείμενα, οι φωτογραφίες, οι αναμνήσεις, τα ανταμώματα παλιών φίλων δίνουν και παίρνουν στην ομάδα.
Ανάμεσα στα τρυφερά και ουσιαστικά που διαβάσαμε εκεί, αλιεύσαμε το κείμενο που ακολουθεί.
Το υπογράφει ο Γιάννης Κατσιρούμπας, ο οποίος ενώ μιλά τόσο γλαφυρά για τον Κορυδαλλό της καρδιάς μας, περιγράφει πολύ λακωνικά τον εαυτό του.

Γεννήθηκα στον Κορυδαλλό το 1963 από γονείς Πελοπονήσιους και μεγάλωσα στο νοητό τρίγωνο Πλ. Μέμου - Πλ. Αγίου Γεωργίου και Πλ. Ελευθερίας.
Πήγα στο 1ο Νηπιαγωγείο  και στο 3ο Δημοτικό στον Αγ. Γεώργιο. Συνέχισα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αρρένων Νικαίας.
Σπούδασα στο ΤΕΙ Αθηνών στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Ζούσα στον Κορυδαλλό μέχρι και το 2005.
Σ.Σ: Μέλη της ευρύτερης Οικογένειας Κατσιρούμπα βρίσκονται στον Κορυδαλλό, από το 1920 περίπου.

Εμείς τον ευχαριστούμε που θέλησε να μοιραστεί αυτό το κείμενο με τους αναγνώστες του Δημοσκοπίου.

ΞΕΡΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΟΤΑΝ…

Γεννήθηκες στην ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑ Αθηνάς και Ρούσβελτ  γωνία.
Βαφτίστηκες στον Αϊ- Γιώργη από τον Παπά Χρύσανθο και τον Παπά Πέτρο Βιδάλη.
Πήγες την πρώτη σου εκδρομή από το 1ο νηπιαγωγείο που ήταν στον Αϊ-Γιώργη με Νηπιαγωγό την ΚΥΡΙΑ ΑΝΝΑ, στην Πλατεία Μέμου, που ήταν όλη στρογγυλή με κοκκινόχωμα και είχε μερικά πεύκα στην μέση και το μόνο αξιοθέατο ήταν η Ταβέρνα του Μέμου.
Είπες το πρώτο σου ποίημα στο ΗΡΩΟ της Πλατείας ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στην Εθνική Γιορτή της 25ης Μαρτίου, όντας ακόμη στο Νηπιαγωγείο ντυμένος Ευζωνάκι, με στολή που νοίκιασες από του ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗ, φωνάζοντας με όση δύναμη είχαν τα παιδικά πνευμόνια σου.
Πήγες Δημοτικό στο 3ο και είχες δασκάλες την Κυρία ΕΙΡΗΝΗ ΞΥΛΑ, την ΚΥΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ και τον ΚΥΡΙΟ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗ.
Πήρες τα πρώτα σου παιχνίδια από του ΤΣΙΡΚΑ που ήταν στην Ξενοφώντος.
Πήγαινες στο ΠΑΛΙΟ ΤΕΡΜΑ (Ξενοφώντος και  Αθηνάς) στο Μπακάλικο του ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΥ να ψωνίσεις και μετά πήγαινες δίπλα στο περίπτερο έξω από το Καφενείο του ΛΑΔΑ για να βάλεις μια δραχμή σ' εκείνο το παράξενο κουτί (μισό κόκκινο το κάτω μέρος και το άλλο μισό επάνω διαφανές), να γυρίσεις τον μοχλό για να σου βγάλει μια χούφτα αιγινίτικα φυστίκια.
Πρόλαβες τον Γαλατά με το κάρο, τον Μανάβη τον ΚΥΡ-ΣΩΤΗΡΗ με το γαϊδουράκι ,τον γύφτο με την αρκούδα τον Μητσάρα που χόρευε και τον ΜΑΚΕΔΟΝΑ με το μπλε φορτηγάκι με τα λουλούδια και τις γλάστρες.
Πήγαινες για καραμέλες τσάρλεστον στο ψιλικατζίδικο της ΚΥΡΑ-ΚΟΥΛΑΣ στην Αγίας Βαρβάρας.
Άκουγες τραγούδια και οσφραινόσουν μυρωδιές από την ταβέρνα του ΜΠΑΡΜΠΑ-ΒΑΓΓΕΛΗ του ΜΑΓΓΟΥ στην Κιλκίς.
Πήγαινες για κούρεμα στον ΝΙΚΟ τον ΜΑΓΓΟ επί της Αθηνάς (τότε Βασιλίσσης Σοφίας) κι αργότερα στον ΝΙΚΟ τον ΡΟΥΜΑΝΟ, τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ή τον ΣΕΡΑΦΕΙΜ στην Πλ.Ελευθερίας, δίπλα από το καφενείο "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ" του ΤΑΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.                                                                                                                     

Έβγαζες τις παιδικές και μαθητικές σου φωτογραφίες στην Πλ.Ελευθερίας στον ΑΓΓΕΛΙΔΗ και τον ΤΑΚΗ.
Πήρες την Πασχαλιάτικη Λαμπάδα σου από το Κεράδικο του ΚΟΥΜΑΡΑ στην Αθηνάς.
Ανεβοκατέβαινες στον Πειραιά με τα Μπλέ Λεωφορεία του 5ου ΚΤΕΛ και με τον εισπράκτορα που ανακοίνωνε τις στάσεις: ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ....ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ....ΠΑΛΙΟ ΤΕΡΜΑ......
Πήγαινες στο Φαρμακείο του ΠΑΝΟΥ ΤΣΙΤΣΩΝΗ (Αθηνάς και Ρούσβελτ) κι έβλεπες εκεί μέσα παίκτες και παράγοντες της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ.
Έφαγες τα πρώτα σου γλυκά στο CORONADO και το ALLOUETE και τα πρώτα σου σουβλάκια στην ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ και στο ΞΕΝΑΚΙ και τα πρώτα σου παγωτά από τα ΠΑΓΩΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ στην Πλατεία Μέμου.
Ψώνιζες όλα τα σχολικά σου είδη από του ΣΑΚΑΛΗ που ήταν στην Αγ.Γεωργίου απέναντι από του ΡΗΝΙΩΤΑΚΗ.
Πρόλαβες στην Πλατεία Ελευθερίας το SUPER MARKET των Αδελφών ΛΥΚΟΒΑΡΔΗ, στην Βασιλίσσης Σοφίας & Υψηλάντου το SUPER MARKET του ΠΑΡΘΕΝΗ, στην Πλατεία Μέμου το Μπακάλικο των Αδελφών ΠΑΤΡΙΚΑΛΟΥ, στην Πόντου και Διομήδους το Μπακάλικο του ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΥ, στην Πόντου και Ξενοφώντος το Μπακάλικο του Κυρ ΑΝΤΩΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, στην Αθηνάς τον Φούρνο του ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ στην Πλ.Μέμου τον φούρνο του ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ και στην μικρή Ταξιαρχών τον φούρνο των ΧΡΗΣΤΟΥ και ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΛΩΝΑ.                                                                                                                 
Πρόλαβες τον ΚΥΡ-ΠΑΝΤΕΛΗ να μοιράζει πάγο στα σπίτια της γειτονιάς σου, έχοντας το μεγάλο ψυγείο του στην γωνία Υψηλάντους και Θερμοπυλών.
Έπαιξες ποδόσφαιρο στο τεράστιο χωμάτινο πεζοδρόμιο της Β.Σοφίας μεταξύ Φιλικής Εταιρείας και Π.Τσαλδάρη, πριν πλακοστρωθεί και γιαλένια (μπάζο - παράμπαζο και τριγωνάκι) στο χωμάτινο πεζοδρόμιο της ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ.                                           Θυμάσαι στην Πλ. Ελευθερίας επί της Β.Σοφίας το Προπό του ΠΟΛΥΒΙΟΥ, την Πιάτσα των ΤΑΞΙ, το μαγαζάκι της ΚΥΡΑ-ΤΟΥΛΑΣ, το μπακάλικο του ΚΥΡ-ΧΡΗΣΤΟΥ, τα κατεψυγμένα Προϊόντα του ΚΥΡ-ΑΝΤΡΕΑ (Σκουφά και Π.Τσαλδάρη), το Χασάπικο του ΛΑΚΗ ΓΛΕΖΟΥ, τον ΟΤΕ, το Ραφείο του ΜΙΧΑΛΕΑ κι αργότερα τα καταστήματα μόδας ΚRA και BELFAST και το υπόγειο σφαιριστήριο MY HOBBY, που πήγαινες κρυφά, γιατί ήσουν κάτω των 17, να παίξεις ποδοσφαιράκι και μπιλιάρδο και προσευχόσουν μην σε δεί κανείς από την γειτονιά και το πει στους γονείς σου ή να μην κάνει έφοδο ο ΚΟΥΒΑΡΗΣ (διοικητής του 10ου Αστυν.Τμήματος), γιατί δεν σε έσωζε τίποτε.
Θυμάσαι στην Β.Σοφίας (Αθηνάς) κοντά στο ΠΑΛΙΟ ΤΕΡΜΑ το Ραφείο του ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ τον ΓΙΑΝΝΙΚΑ, το Προπό του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ.
Πρόλαβες τα καφενεία του ΜΑΧΑ και του ΜΙΧΑΛΙΤΣΗ.
Βρήκες το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ στην γωνία Αθηνάς και Ρούσβελτ και πρόλαβες Δημάρχους τον ΜΑΧΑ, τον ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ, τον ΦΘΕΝΑΚΗ, τον ΜΑΛΑΓΑΡΔΗ.
Τότε που οι Παρελάσεις γίνονταν στην Ρούσβελτ και η Εξέδρα των Επισήμων ήταν απέναντι από τον Αϊ-Γιώργη.
Πρόλαβες στην Πλατεία Ελευθερίας το CORONADO, το EUROPA, το LA VAGUE, το ALOUETTE, το ERMINA και στην Πλατεία Αγ.Γεωργίου  το LES AMIS και θυμάσαι τον ΛΑΛΑΚΗ να πουλάει τα λαθραία του (τσιγάρα, κολώνιες κ.α).
Πήγαινες για παιχνίδι στο ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ και μάτωνε η καρδιά σου όταν έβλεπες να περνάνε μπροστά απο το σπίτι σου λίγο πιο πάνω από την Πλατεία Ελευθερίας, τα παιδιά του ΑΣΥΛΟΥ ομοιόμορφα ντυμένα και κουρεμένα με την ψιλή.
Έπαιζες ποδόσφαιρο στην ΣΤΡΑΤΩΝΑ (Πλατεία Βενιζέλου), που ήταν μια τεράστια αλάνα.
Πήγαινες Σινεμά στο ΑΠΟΠΙΚΟ, στο ΠΟΠΗ, στο ΑΚΡΟΠΟΛ (κι έκραζες τον ΠΟΔΑΡΑ), στο ΙΩΑΝΝΑ, στο ΑΣΤΡΟΝ και θερινό στο ΒΙΚΤΩΡ και το ΑΥΡΑ.
Πήγες στα εγκαίνια του ARAMIS(1974 ή 75 αν δεν κάνω λάθος) και σύχναζες εκεί όταν μεγάλωσες, κάτω από το άγριο βλέμμα το ΑΛΕΚΟΥ, με το χαμόγελο του ΤΖΙΜΗ (οι ιδιοκτήτες), ακούγοντας τις συμβουλές και τις παραινέσεις του κυρίου ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ (σερβιτόρος) και εισπράττοντας την γκρίνια του ΔΙΑΜΑΝΤΗ (σερβιτόρος) όταν έκανες το λάθος να του φωνάξεις ΨΙΤ.
Πήγες Φροντιστήριο στου ΔΗΜΑ, απέναντι απο του ΡΗΝΙΩΤΑΚΗ με καθηγητές τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΔΗΜΑ, τον ΓΙΩΡΓΟ ΦΙΤΑΓΚΟΡΙΔΗ, τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ, τον ΑΡΓΥΡΗ και γαλλικά σου έκανε η ΡΙΤΣΑ ΒΛΑΧΟΥ (τότε σε δεσμό με τον ΓΙΑΝΝΗ), που σε είχε εμπιστευτεί και στο είχε πει.
Πήγες αγγλικά αρχικά στου ΝΙΚΟΥ ΒΑΚΚΑ (Πλ.Ελευθερίας και Β.Σοφίας) και μετά στου ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ πρώτα στην οδό Σουρή και ακολούθως στο καινούργιο κτίριο της οδού Καυκάσου.
Σύχναζες στο ΛΥΧΝΑΡΙ, το L' AMOUR, την ΗΧΩ και τις ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ, ακούγοντας και τραγουδώντας ΝΕΟ ΚΥΜΑ και πανέμορφα τραγούδια του 60 και του 70,μαζί με τον ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΥΛΑΚΟ, τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΔΑΡΟ, τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΝΩΡΗ, τον ΠΕΤΡΟ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ, τον ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΛΑ και τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΒΑΤΣΟ.
Πρόλαβες να φας μακαρονάδα μετά το ξενύχτι στην ΓΑΡΔΕΝΙΑ στο υπόγειο πίσω από την στάση του λεωφορείου στην κάτω πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας.
Έχεις προλάβει στην Πλ.Ελευθερίας τα ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ και την ταβέρνα του ΤΑΣΟΥ.
Έφαγες τις πρώτες πίτσες στην ΖΕΑΣ και στην ΤOSCANA και τον ΤΟΞΟΤΗ και τα πρώτα burgers στο πρώτο fast food του Κορυδαλλού τις ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ.
Ήπιες τα πρώτα σου ούζα στο ουζερί του ΣΤΑΘΗ και στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ, στην Πλ.Ελευθερίας.
Συναντούσες τις νύχτες αργά στην Πλ.Ελευθερίας, στην Πλ.Μέμου ή το Παλιό Τέρμα τον Νίκο και σου μιλούσε για τους Εξωγήινους.
Ήσουν από τους πρώτους που φάγανε τυρόπιτα και κρεατόπιτα στο ΣΕΡΑΦΙΝΟ, όταν πρωτάνοιξε στην γωνία της ΑΘΗΝΑΣ.                                                                                 Πήγες νόμιμα πλέον για ποδοσφαιράκι και μπιλιάρδο στο σφαιριστήριο του ΜΥΛΩΝΑ (ΚΑΒΑΛΑΣ και ΣΕΡΡΩΝ), ήπιες τα πρώτα σου ποτά στο ALBATROS(Παλαιολόγου και Ρήγα Φεραίου στην Πλ.Μέμου) και στο SALLON(Αγ.Γεωργίου στην Πλ.Ελευθερίας) και διασκέδασες στο μπουζουκάδικο του ΜΕΝΙΟΥ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ τα ΑΣΤΕΡΙΑ (πρώην Σινεμά ΠΟΠΗ).                                                                                                                                 Έτρεχες στις προπονήσεις του Μπάσκετ της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ στο Γηπεδάκι της Πλατείας Σκρά, θέλοντας να μοιάσεις στους μεγαλύτερους σου Γ.ΜΕΛΑ, ΣΠ. ΡΕΜΟΥΝΔΟ και                     Λ. ΠΕΡΤΕΣΗ, με πρώτους προπονητές τον ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και νόμιζες ότι είσαι παιχταράς.
Δούλεψες για το χαρτζηλίκι σου, πρώτη φορά στα 15 σου το καλοκαίρι σαν βοηθός σερβιτόρου στην TOSCANA, τότε που τα μαγαζιά έκλειναν στις 7 - 8 το πρωί και γκρίνιαζες όταν σου έρχονταν πελάτες την ώρα που ετοιμαζόσουν να σχολάσεις και αργότερα στα JAX DONUTS της Πλ.Μέμου, όταν πρωτάνοιξαν το 79 ή 80 και πριν περάσουν στον "παππού" ΜΑΡΚΟ με τις αχτύπητες τυρόπιτες που έφτιαχνε.
Κάθε Κυριακή πήγαινες και παρακολουθούσες την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑΡΑ από το 1973-4 μέχρι και πριν 2-3 χρόνια ανελλιπώς.
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
Λυπάσαι που ο χρόνος έχει αρχίσει και βαραίνει την μνήμη σου και δεν θυμάσαι άλλα τόσα πρόσωπα, καταστάσεις και καταστήματα που αποτελούσαν σημεία αναφοράς των παιδικών και εφηβικών σου χρόνων.
Στεναχωριέσαι που έχεις φύγει από τον ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, σου λείπει, βουρκώνεις κάθε φορά που περνάς από την παλιά σου γειτονιά και νοιώθεις ότι ξαναγίνεσαι παιδί όταν ξαναγυρνάς έστω και για έναν καφέ.
Χαίρεσαι που και το παιδί σου αγαπάει τον ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ και δηλώνει………………………… ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΤΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!

Στα Social Media