4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ- ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΔΡΑΣΗΤην σχολική χρονιά 2014-15 το 4οΓυμνάσιο Κορυδαλλού ανέλαβε πιλοτικά να εκπονήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα «Η Εκπαίδευση στη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Εμπνευστές και πρωτεργάτες αυτού του προγράμματος είναι το  Συμβούλιο της Ευρώπης , το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland με έδρα το Όσλο και το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού του Μαυροβουνίου, όπου παρακολούθησαν μαθήματα επιμόρφωσης ο Δ/ντης Γατσούλης Συμεών και η καθηγήτρια Αγγλικών κα Τσόκα Μαρία μαζί με εκπαιδευτικούς από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για να γίνουν γνωστοί οι σκοποί του προγράμματος στο ευρύ κοινό το 4ο Γ/Σ Κορυδαλλού συνδιοργάνωσε με το Δήμο Κορυδαλλού και τη ΔΙΔΕ Πειραιά, ημερίδα στις 15/9/2014 (Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας) που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο ‘’Μελίνα Μερκούρη’’ του Δήμου Κορυδαλλού (Πλειάδες) με συμμετοχή πλήθος φορέων της πόλης, στελεχών εκπαίδευσης και εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Στη συνέχεια οργανωθήκαν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της ΔΙΔΕ Πειραιά που διεξήχθησαν κυρίως στο  4ο Γ/Σ αλλά και σε άλλα σχολεία του Πειραιά.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος εκπαιδευτικοί του 4ου Γ/Σ ανέλαβαν να υλοποιήσουν
τα παρακάτω εξωδιδακτικά προγράμματα:
•    «EDC/HRE – Εκπαίδευση στη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη/Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» - Μια σχεδία πλεύσης για την Παιδεία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Χάρτα του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2010» (υπεύθυνος κ. Γατσούλης Συμεών)
•    «Παίζοντας μαθαίνω να εκφράζομαι ελεύθερα» (υπεύθυνη κα Τσόκα Μαρία)
•    «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»( υπεύθυνη κα Μαρνέλου Κρυσταλία)
•    « Επιχειρηματολογώ - _Δημοκρατικός διάλογος»(υπεύθυνη κα Δημητρίου Ποθητή)
•    «Τα δικαιώματα των παιδιών» (υπεύθυνη κα Πολίτη Μαρία)
•    «Μικροί Δημοσιογράφοι – Μεγάλες Αλήθειες» (υπεύθυνος κος Κατσούλης Νικόλαος)
Κοινός  στόχος όλων ήταν να οικοδομηθούν  γνώσεις, αξίες, ικανότητες και συμπεριφορές χρήσιμες τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην προετοιμασία για την ανάληψη ρόλων ενεργού πολίτη.
Στα πλαίσια του «EDC/HRE – Εκπαίδευση στη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη/Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», οι μαθητές μέσα από τις βιωματικές πρακτικές εξοικειώνονται με τις αντίστοιχες έννοιες. Η μεθοδολογία υλοποίησης ακολουθεί τη δοθείσα κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης που λάβαμε σχετικά με το πρόγραμμα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Δράση ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο European Wergeland Centre τον Ιούνιο του 2014 στη Cetinje – Μαυροβούνιο.
      Στα πλαίσια του «Παίζοντας μαθαίνω να εκφράζομαι ελεύθερα» για  να  προβληθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αντιρατσιστικό πνεύμα με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό για τους εφήβους χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες μαθητοκεντρικές τεχνικές όπως ο διάλογος, τα παιχνίδια ρόλων, οι βιωματικές δραστηριότητες και η καλλιτεχνική έκφραση με τη δημιουργία αφισών και κατασκευών.
Στα πλαίσια του «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» συνδέθηκε η καλλιτεχνική έκφραση (αφίσες, κολάζ) με την ανάλυση κείμενων της Ελληνικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση στην κατανόηση του διαφορετικού, την συνειδητοποίηση των προκαταλήψεων και των στερεότυπων που όλοι μας κουβαλάμε, την συνύπαρξη μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.Οι υπεύθυνες των δύο παραπάνω προγραμμάτων και οι ομάδες τους συνεργάστηκαν για τις εκδηλώσεις της 10ης /12/14 (Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και της 20ης/3/15(Ημέρα κατά του Ρατσισμού), καθώς και για την δημιουργία και οργάνωση bazaars (χριστουγεννιάτικου και εαρινού) με δημιουργίες- κατασκευές μαθητών.Στα πλαίσια του «Επιχειρηματολογώ-Δημοκρατικός Διάλογος» έγινε προσπάθεια άσκησης του προφορικού και γραπτού λόγου προκειμένου να βελτιωθούν οι μαθητές στο λόγο και στην αντίληψη τους ως μελλοντικοί πολίτες μέσα από σχολιασμούς γεγονότων και καλλιτεχνικών εκφράσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
•    Επιχειρηματολογίες: στην αρχαία αγορά, στην Ακαδημία Αθηνών στην παλαιά βουλή.


•     Θέατρο, Παιχνίδι παντομίμας, Θεατρικό δρώμενο
•    Δημιουργία σχετικών με τη θεματολογία κατασκευών (πχ. οικολογία/ περιβάλλον).


     Στα «Δικαιώματα των παιδιών» με ασπίδα τη Σύμβαση του ΟΗΕ (1989) για την προστασία και την προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού, συγκροτήθηκε ομάδα μαθητών με σκοπό την μελέτη και την μεταλαμπάδευση των Δικαιωμάτων τους στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου αλλά και των γειτονικών σχολείων. Η επίτευξη του σκοπού πραγματώθηκε με την δημιουργία και διανομή χριστουγεννιάτικων ευχετηρίων καρτών με σαφή αναφορά στα Δικαιώματα, την κατασκευή χριστουγεννιάτικου δέντρου στολισμένου με τα Δικαιώματα αλλά και με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου σεναριογραφημένου και σκηνοθετημένου από την ίδια ομάδα, στο οποίο καταδεικνύεται η παραχάραξη των Δικαιωμάτων του παιδιού και αναδεικνύεται η σοφή  εφαρμογή τους!  
 


Η ομάδα του «Μικροί Δημοσιογράφοι-Μεγάλες Αλήθειες» υποδέχθηκε στο 4ο Γ/Σ το Δήμαρχο Κορυδαλλού κ. Κασιμάτη  και συζητήθηκαν τα τοπικά σχολικά προβλήματα, την Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Κορυδαλλού, κα Μπατμάνογλου και αναλύθηκε η αποστολή της Ένωσης Γονέων και οι διεκδικήσεις της και εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ ο όποιος πληροφόρησε τους μαθητές για τις εξαρτήσεις- από ναρκωτικά ως διαδίκτυο και τυχερά παιχνίδια. Επίσης πήραν συνέντευξη από έναν youtuber με θέμα ένα νέο διαδικτυακό επάγγελμα.  


Τέλος, για δεύτερη συνεχή χρονιά (έπειτα από χρόνια) πραγματοποιήθηκε 3ήμερη εκδρομή για τη Γ΄ τάξη. Φετινός προορισμός η λίμνη Πλαστήρα και η πόλη της Καρδίτσας (η εκδρομή εντάχθηκε στη θεματολογία περιβάλλον).


Όλοι οι προαναφερθέντες εκπαιδευτικοί με τις ομάδες τους συνεργάστηκαν για την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του 4ου Γ/Σ την Τετάρτη 13/5/15 παρουσία μαθητών, γονέων και καθηγητών. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, έγινε παρουσίαση- απολογισμός των προγραμμάτων και απονομή διπλωμάτων σε όσους συμμετείχαν σε αυτά.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  για τη ΔΙΑΚΡΙΣΗ

      Το 4ο Γ/Σ Κορυδαλλού για μία ακόμη φορά κατάφερε να διακριθεί στο διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών (3η θέση) που οργάνωσε η Ελληνογαλλική σχολή Αγίας Παρασκευής «Ευγένιος Ντελακρουά» σε συνεργασία με την Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας.

      Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές: Παυλοπούλου Ευαγγελία, Μπουλούδενου Ευαγγελία, Κωστόπουλο  Νικόλαο, Καλιφατίδη Ιάσονα.


                       
Στα υψηλά επίπεδα το 4ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού

Στα Social Media