Καλεσμένη του 13ου Δημοτικού Σχολείου η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

Ζώα που μιλάνε, γοργόνες, κένταυροι, καλικατζαράκια,  σειρήνες, ιπτάμενα χαλιά,  ξωτικά,  αερικά,  νεράιδες, μαγικά λυχνάρια, γενναία παλικάρια, ανίκητα σπαθιά, περήφανα άλογα, χρυσά πουλιά, κακές μάγισσες, αγαθοί γίγαντες, μοχθηροί νάνοι ή μήπως το αντίθετο; Τι απόγινε ο μολυβένιος στρατιώτης; Πώς κατέβηκε ο Τζακ από τη φασολιά; Τι σκοπό έπαιζε ο μαγεμένος αυλός; Πόσο μακριά πέταξε ο ψύλλος; Ποιό γαμπρό βρήκε η μύγα; Κοιμούνται οι δράκοι με μάτια ορθάνοιχτα; Πώς ανοίγει η σπηλιά του Αλή Μπαμπά; Στρώνεται το τραπεζάκι μοναχό του; Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Υπάρχει παραμύθι χωρίς όνομα; Ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;

ΟΛΟΣ ο πλούτος από τα λαϊκά, παραμύθια, τους θρύλους, τα παραδοσιακά τραγούδια, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τον Κάρολο Ντίκενς, τους αδελφούς Γκριμ, πριγκίπισσες, βάτραχοι, πεντάμορφες, πεντάρφανες, μαγικοί καθρέφτες, παράξενα χνάρια, παλάτια από κρύσταλλο, σοκολατένια σπιτάκια, παιχνίδια που ζωντανεύουν, μαγεμένα δάση, αλλόκοτα πλάσματα, σοφοί μάγοι, ΟΛΑ, OΛΑ,  χωράνε στα παραμύθια της Σάσας Βούλγαρη.

Με τη γάργαρη και ζεστή φωνή της τα ζωντανεύει, με τα μάτια της μας ταξιδεύει, με τα οργανάκια της μας τραγουδάει, μας παρασύρει, σ’ ένα μαγικό ταξίδι στη φαντασία μας γαληνεύει, μας μαγεύει, μας μιλάει κατ’ ευθείαν στην καρδιά με ήχους, χρώματα και μυρωδιές που έρχονται απ’ το σεντούκι της γιαγιάς, απ’ την παλιά σοφίτα και μιλάνε κατ’ ευθείαν στην καρδιά.

Την εκπαιδευτική και παράλληλα ψυχαγωγική εκδήλωση οργάνωσε το 13ο Δημοτικό Σχολείο, όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντριά του κ. Νίκη Σταυρακάκη, για τους μαθητές του και πραγματοποιείται την Τρίτη 24/11/2015 στην αίθουσα Πλειάδες.

Λίγα λόγια για την Σάσα Βούλγαρη

Η Σάσα Βούλγαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Είναι ψυχοπαιδαγωγός, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, αφήγησης, σωματικής έκφρασης, δραματοθεραπείας και εικαστικής αγωγής. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με τη δημιουργική απασχόληση του παιδιού από την προνηπιακή ως την εφηβική του ηλικία. Εργάζεται επίσης και με άτομα με ειδικές ανάγκες.
Aπό το 1989 ως το 1991 έλαβε μέρος, ως αφηγήτρια, σε τρία προγράμματα πολιτιστικής εμψύχωσης, με θέμα το παραμύθι, υπό την αιγίδα της γ.γ.Ν.Γ.

Είναι από τους πρώτους νεο-ιστορητές στην Ελλάδα και αφηγείται πειραματικά από το 1989 και επαγγελματικά από το 1993. Εκτός από παραδοσιακά παραμύθια έχει αφηγηθεί και λογοτεχνικά έργα. Έχει αρθρογραφήσει και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και εκπαιδευτικές ημερίδες, ενώ εδώ και χρόνια διδάσκει για το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης. Η προσωπική της έρευνα την έχει οδηγήσει στην πεποίθηση ότι, παρόλο που το λαϊκό παραμύθι είναι είδος οικουμενικό και οι ίδιες ιστορίες βρίσκονται σε όλους τους λαούς, η «μουσικότητα» του αφηγήματος και η δύναμή του έχουν, κατά πολύ, να κάνουν με το αν αυτό είναι κοντά στα γλωσσικά βιώματα του αφηγητή. Κατά συνέπεια, ο δικός της τομέας ενδιαφέροντος επικεντρώνεται κυρίως στην Ελλάδα, την Εγγύς Ανατολή και τα Βαλκάνια.


Στα Social Media