Μαθητές του 8ου Γυμνασίου Κορυδαλλού κατασκευάζουν Ρομπότ και πραγματοποιούν δημοσιεύσεις

Στο 8ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργεί όμιλος Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Σε αυτόν οι μαθητές εφαρμόζοντας τη διαθεματική προσέγγιση STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) εμβαθύνουν στα αντικείμενα των Θετικών Επιστημών, γνωρίζουν καθημερινές εφαρμογές και δημιουργούν οι ίδιοι πρωτότυπες κατασκευές και Ρομπότ!

 

Η πορεία του ομίλου είχε αρχικά ως βάση τη μελέτη των αρχών λειτουργίας καθημερινών εφαρμογών της τεχνολογίας (π.χ ανεμογεννήτριες, κινητήρες) και κατόπιν τη δημιουργία αντίστοιχων μικροκατασκευών. Παράλληλα οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη χρήση 2 υποβρύχιων εκπαιδευτικών ρομπότ Hydrobot (προσφορά του Ευγενιδίου Ιδρύματος) και του εκπαιδευτικού ρομπότ Lego Mindstorms NXT.
Από τη δραστηριότητα του ομίλου προέκυψαν δύο δημοσιεύσεις σε συνέδρια Διδακτικής στο Ευγενίδιο Ίδρυμα και παρουσιάσεις στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το τελευταίο επίτευγμα των μαθητών ήταν η δημιουργία δύο πρωτότυπων Ρομπότ στηριζόμενα στην πλακέτα Arduino και στη χρήση απλών υλικών. Το ένα ρομπότ είναι ένα μικρό αυτοκίνητο και το άλλο ένα drone. Η κατασκευή του ρομπότ-αυτοκινήτου και ο κώδικας που έχει κατασκευαστεί για τη λειτουργία του έχουν ήδη αποσταλεί για δημοσίευση σε συλλογικό τόμο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Οι καθηγητές του διετούς προγράμματος: Παπαδημητρόπουλος Νίκος (υπεύθυνος προγράμματος) Λογοθέτη Αργυρώ, Κακαργιά Γεωργία, Καρακαϊδός Ηλίας, Βλάχου Μαίρη, Μαυρίδης Σωτήρης

 

Στα Social Media