Συνέντευξη με έναν Ευκάλυπτο από τους μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου

Είμαστε το Δ2, από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού. Με αφορμή μια δράση δεντροφύτευσης που κάναμε σε συνεργασία με το Δήμο Κορυδαλλού, στον πεζόδρομο που βρίσκεται στο πλάι του σχολείου μας, και μετά από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με τη γεωπόνο του Δήμου, αποφασίσαμε να πάρουμε μια συνέντευξη από τον μεγάλο ευκάλυπτο, που βρίσκεται εδώ και χρόνια φυτεμένος στον πεζόδρομο του σχολείου μας. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ώστε όταν φυτεύουμε δέντρα ή φυτά, να διαλέγουμε αυτά που είναι κατάλληλα για το χώρο που έχουμε κάθε φορά.


Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, την πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη, με αυτό το τόσο σημαντικό δέντρο!
- Κύριε Ευκάλυπτε, με μεγάλη μας χαρά σας καλωσορίζουμε στην τάξη μας και σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μας μιλήσετε για την ιστορία της ζωή σας!
- Σας ευχαριστώ εγώ, που με καλέσατε και μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω, κάτι που πολύ σπάνια γίνεται με τα δέντρα και τα φυτά. Είμαι στη διάθεσή σας.
- Κατ’αρχήν, θέλουμε να μας πείτε πως ονομάζεστε.
- Το όνομά μου είναι «Ευκάλυπτος ο Σφαιρικός» ή «eucalyptous Globulus» , όπως με ονομάζουν οι επιστήμονες.
- Πώς πήρατε το όνομά σας;
- Το όνομά μου προέκυψε από το ευ + καλύπτω , που σημαίνει σκεπάζω καλά, γιατί με τα μεγάλα μου κλαδιά και τα πλούσια φύλλα που έχω, μπορώ να καλύπτω ( σκεπάζω) μεγάλους χώρους.
- Σε ποια οικογένεια ανήκετε;
- Ανήκω στη μεγάλη οικογένεια των Μυρτιδών.
- Έχετε μεγάλη οικογένεια;
- Η οικογένειά μου είναι πολύ μεγάλη! Αποτελείται από 700, περίπου, είδη!
- Τι δέντρο είστε;
- Είμαι δέντρο αειθαλές, κι έχω έρθει στην Ελλάδα από μια πολύ μακρινή χώρα.
- Από πού κατάγεστε;
- Κατάγομαι από την μακρινή χώρα της Αυστραλίας.
- Πώς ήρθατε στην Ελλάδα;
- Στην Ελλάδα με έφερε ένας σπουδαίος Έλληνας βοτανολόγος, ο Θεόδωρος Ορφανίδης, το 1862.
- Στην Ελλάδα σε ποιες περιοχές θα σας βρούμε συνήθως;
- Θα με βρείτε σε περιοχές με κλίμα ζεστό, όπως είναι η Χαλκιδική και η νότια Ελλάδα.
- Σε ποια μέρη φυτρώνετε συνήθως;
- Συνήθως φυτρώνω στα δάση ή σε μέρη που έχει πολύ δροσιά. Δε μου αρέσει πολύ ο ήλιος. Μου καίει τα φύλλα!
- Πόσο χρονών είστε;
- Η ηλικία μου είναι περίπου ίδια με την ηλικία του σχολείου σας. Φυτεύτηκα , αν θυμάμαι καλά, λίγο μετά από την εποχή που φτιάχτηκε το σχολείο σας.
- Πόσα χρόνια ζείτε;
- Μπορώ να φτάσω και να ξεπεράσω τα 70 χρόνια.
- Πώς είναι τα φύλλα σας;
- Τα φύλλα μου είναι κρεμαστά, δερματώδη και μακριά με γκριζοπράσινο χρώμα.
- Πώς είναι ο καρπό σας;
- Ο καρπός μου είναι κάψα και περιβάλλεται από μια θήκη , που περιέχει πολλά μικρά σπόρια.
- Τα άνθη σας είναι όμορφα;
- Α! Τα άνθη μου είναι πολύ ξεχωριστά! Όταν ανοίξουν όλα, ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα μικρό δοχείο! Έχουν χρώμα άσπρο.
- Κι ο κορμός σας; Πώς είναι;
- Ο κορμός μου είναι μεγάλος, ίσος και χοντρός. Απ’ έξω είναι λείος και έχει χρώμα σταχτί, δηλαδή ανοιχτό γκρίζο. Πολλές φορές φτάνει και τα 90 μέτρα σε ύψος!
- Έχετε κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα;
- Είμαι δέντρο ψηλό. Ξεφλουδίζω σε μεγάλα κομμάτια, σαν ταινίες και όταν γίνεται αυτό, ο κορμός μου μένει εντελώς λείος.
- Για ποιο λόγο σας καλλιεργούν;
- Με καλλιεργούν διότι ο κορμός μου είναι εμπορικό υλικό και με τα φύλλα μου προσφέρω πλούσια σκιά.
- Σε τι χρησιμεύετε στους ανθρώπους;
- Πρώτα απ’ όλα, χρησιμοποιούν τον κορμό μου για την κατασκευή πλοίων. Τα φύλλα μου χρησιμεύουν ως φάρμακο για τους πνεύμονες και για τον πυρετό. Επίσης, τα φύλλα μου διώχνουν τα ενοχλητικά κουνούπια και τα άνθη μου τα παίρνουν και τα κάνουν αρώματα. Με χρησιμοποιούν πολύ και στις αναδασώσεις, επειδή αναπτύσσομαι πολύ γρήγορα. Είμαι χρήσιμο δέντρο. Τι λέτε κι εσείς.
- Σίγουρα! Μας προσφέρετε τόσα πολλά. Τα περισσότερα ούτε που τα φανταζόμασταν! Αλήθεια, σας αρέσει εδώ που ζείτε, στον πεζόδρομο;
- Στον πεζόδρομο δεν είναι ωραία. Με φύτεψαν σε έναν χώρο, όπου δεν έχω άπλα για να απλώσω τις ρίζες μου, ούτε να απλώσω όπως θέλω τα κλαδιά μου. Το κλίμα εδώ δεν είναι κατάλληλο για το είδος μου. Έχει πολύ ζέστη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και πολλές φορές με πνίγουν τα καυσαέρια. Οι άνθρωποι δε με φροντίζουν όπως πρέπει. Με φύτεψαν και με παράτησαν. Τα αδέσποτα ζώα δε με σέβονται και με λερώνουν συνεχώς με τις ακαθαρσίες τους. Στον πεζόδρομο είμαι ολομόναχος, δεν έχω φίλους και μου λείπει πολύ η οικογένειά μου. Ευτυχώς, έχω τα παιδιά, εσάς και τους συμμαθητές σας, που στα διαλείμματα μου κρατάτε συντροφιά με τα γέλια και τα παιχνίδια σας. Όμως μόλις χτυπήσει το κουδούνι… πάλι μένω μόνος μου!
- Τι σας λείπει εδώ που ζείτε;
- Μου λείπει πολύ η οικογένειά μου και οι φίλοι μου τα δέντρα από το δάσος. Επίσης, δεν έχω το σωστό κλάδεμα και ράντισμα που χρειάζομαι για να μην αρρωσταίνω. Να, δέστε τον κορμό μου πώς έχει γίνει! Κατάξερος! Έχω γεμίσει ζωήφια που μου τρώνε τον κορμό σιγά σιγά!
- Ελπίζουμε μόλις δημοσιευτεί η συνέντευξή μας, να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να έρθουν οι αρμόδιοι για να σας περιποιηθούν όπως σας χρειάζεται! Για να μην σας κουράζουμε άλλο, θα θέλατε να δώσετε κάποιο μήνυμα στους ανθρώπους;
- Θα ήθελα να πω στους ανθρώπους να φροντίζουν περισσότερο τη χλωρίδα και την πανίδα, όπου κι αν υπάρχει αυτή. Και να μην ξεχνούν πως όλα τα ζώα και τα φυτά και τα δέντρα, έχουμε ζωή!!!
- Κύριε, Ευκάλυπτε, σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε και ήρθατε στην τάξη μας και για τα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που μας μάθατε!
- Κι εγώ σας ευχαριστώ παιδιά μου, για την παρέα σας και για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω μαζί σας!

Κυρίες και κύριοι, αγαπημένοι μας δάσκαλοι, αγαπητοί μας συμμαθητές, κάπου εδώ τελείωσε η όμορφη συνέντευξή μας με το κύριο Ευκάλυπτο του πεζόδρομου. Ελπίζουμε να προβληματιστήκατε, όπως κι εμείς. Σας χαιρετούμε και να θυμάστε πως δεν έχουν όλα τα ζώα, τα φυτά και τα δέντρα την ευκαιρία να συνομιλούν με εμάς τους ανθρώπους, αν κι εμείς είμαστε, πλέον, σίγουροι πως το κάνουν , ακόμη και χωρίς ανθρώπινη φωνή!!!
Με σεβασμό και αγάπη, για όλα τα δέντρα, τα φυτά και τα ζώα, όπου κι αν βρίσκονται,
Οι μαθητές τους ΄Δ2, του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού

Στα Social Media